2019 - 2020 Yılları Arası Önemli Güncel Olaylar

 Son Dönemin En Güncel ve Önemli Olayları
 1-) Nabucco Projesi

Türkiye’den başlayacak olan 3,300km’lik bir boru hattının inşasına 2010’da başlanacağı duyurulmuştur. Proje 2002 yılında BOTAŞ (Türkiye) tarafından başlatılmıştır. Türkiye’den çıktıktan sonra terminal ülke Avusturya’ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçecek doğalgaz projesidir. 7 Haziran’da yapılan CICA toplantısıyla projeye Azerbaycan’da imza atmıştır.

2-) Güney Akımı Projesi

Rusya’nın Nabucco projesine alternatif olarak hazırladığı Güney Akımı hattının imzaları Soçi’de (Rusya) atıldı. Rus projesi, Kafkas doğal gazının Karadeniz altından Balkanlar’a oradan da Avrupa’ya sevkini öngörüyor. Bulgaristan’da ikiye ayrılacak olan hattın biri Yunanistan’a, diğeri ise Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve İtalya’ya doğal gaz taşıyacak.

3-) Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı, planı yapılmış ve uzun yıllardan bu yana gündemde bulunan demir-yolu projesidir. Demir İpek Yolu olarak adlandırılmaktadır. Demiryolu hattı Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinden Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye Kars şehrine gidecektir.

Bu demiryolu hattı Azerbaycan’la Türkiye’yi birleştirmeyi amaçlamaktadır. Demiryolunun 76 km.si Türkiye’den 29 km.si Gürcistan’dan, 80 km.si ise Azerbaycan’dan geçecektir.

4-) YÜKSEK HIZLI TREN

Türkiye’nin kırk yıllık hayali hızlı treni 2007 yılında hayata geçiren Yıldırım ulaşıma yeni bir soluk kazandırmış oldu. Yıldırım, 2023′de Anadolu’nun birçok şehrine ‘ hızlı’ ulaşım planladı ve hedef olarak Cumhuriyet’in yüzüncü yılında 9 bin 978 kilometre hızlı tren hattı inşa ettirmek istedi. Şu anda Türkiye’nin birçok ilinde hızlı tren seferleri yapılırken birçok ilinde çalışmaları devam ediyor. Bu proje sayesinde Türkiye gelişmiş ülkelerin 30 yılda kat ettiği mesafeyi 6 yılda kat etmiş oldu.

5-) MARMARAY

Demiryolundaki en önemli proje olarak görülen ve ‘asrın projesi’ olarak nitelendirilen Marmaray, Binali Yıldırım döneminde çalışmalarına başlanarak hayata geçirildi. İstanbul’un toplu taşıma sorununa büyük ölçüde çözüm getiren Marmaray, raylı sistemin de omurgasını oluşturuyor. Marmaray ile birlikte İstanbul’daki raylı sistem ile toplu taşıma oranı yüzde 12′lerden yüzde 28′lere çıktı. Tarihi İpek Yolunu modern bir şekilde deniz altından birleştiren Marmaray, Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini 4 dakikaya düşürdü.

6-) AVRASYA TÜP GEÇİT PROJESİ

“Marmaray’ın Kardeşi” olarak nitelendirilen Avrasya Karayolu Tüp Geçit Projesi’nin çalışmaları da devam ediyor. Proje, eski İstanbul’un Avrupa ve Asya kıtası arasındaki yerleşim yerlerini en kısa mesafede birleştirecek. Dünyada deniz altında en derinden geçen karayolu projesi olarak. 2011 yılında temeli atılan bu proje 2015 yılında tamamlanacak. Tünelin hizmete girmesiyle birlikte bu geçişi kullanan vatandaşlar internet ve telefonu da kesintisiz olarak kullanacak.

7-) ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI

Türkiye’yi havacılık sektöründe küresel bir oyuncu haline getirecek olan üçüncü havalimanı için Türkiye kolları sıvadı. Projenin inşa süreci başlatılırken, üçüncü havalimanının hayata geçmesiyle birlikte 150 milyon kapasiteli, birbirinden bağımsız 6 pist ile dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi yapılmış olacak. Türkiye üçüncü havalimanı ile birlikte 2023 havacılık hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşını geride bırakmış olacak ve 22 milyar EURO’luk bir maliyetle ihale edilen havalimanı, kamuya 100 milyar TL’lik kaynak sağlanacak. 2016 sonunda hayata geçecek olan üçüncü havalimanı, Türk Hava Yolları’nın da dünyanın en büyük havayolu şirketi olmasını sağlayacak.

 Kanal İstanbul
Başbakan Erdoğan’ın ‘Çılgın proje’si olan Kanal İstanbul, Karadeniz ve Marmara’yı ikinci kez birleştirecek. Projenin çalışmalarına başlanırken, İstanbul Boğazı’nın gemi trafiği derahatlayacak. Kanal İstanbul yaklaşık 45 kilometre uzunluğa sahip olacak ve Kanal İstanbul’ukullanan yük gemilerinden ücret alınması durumunda hazineye ciddi bir gelir sağlanmış olacak.

9-) ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

İstanbul’un üçüncü köprüsü olacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, 59 metre ile dünyanın en geniş köprüsü olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ayrıca 1408 metre ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprü olma özelliğini de taşıyor. Üçüncü köprünün en önemli özellikleri ise; ticari karayolu trafiğini üzerine alacak olması, demiryolu ile Asya-Avrupa transit taşımacılığını sağlayacak olması ve büyüyen İstanbul’un dış çevre yolu ihtiyacını karşılayacak olması.

10-) İZMİT-GEBZE KÖPRÜ PROJESİ

Gebze-İzmir Otoyolu projesi kapsamında yapımı devam eden dünyanın en büyük ikinci asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit-Gebze Köprü inşaatının yapım çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların 2015 sonunda tamamlanarak köprünün hizmete girmesi bekleniyor.

11-) GÖKTÜRK-2

Türkiye Yıldırım döneminde çalışmaları tamamlayarak Göktürk-2 uydusunu 2012 yılında Çin’den uzaya gönderdi. Göktürk-2, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca keşif amaçlı olarak ürettiği ilk uydu. 2003 yılında kapsama alanı sadece Türkiye’den oluşurken, bugün Avrupa tümüyle kapsama alanında. Ayrıca kısmen Asya ve Afrika da yine Türkiye’nin kapsama alanları içinde. 2023 hedefi ise küresel kapsama alanı.

12-) GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi)

Uygulanmakta olan sadece GAP Projesi bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Projesinde Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak yer almaktadır. Diğer projelerin fizibilite çalışmaları bitmiş fakat uygulanmaya başlanmamıştır.

GAP, ülkemizin güneydoğusunda yer alan Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsamaktadır.

GAP’ın temel hedefi, bölgenin gelir düzeyini ve hayat standartını yükselterek kırsal alanlardaki verimliliği ve istihdamı artırmaktır.

Proje; sulama, elektrik, enerji, tarım, kırsal ve kentsel altyapı, ormancılık, eğitim ve sağlık gibi alanları kapsamaktadır.

Proje kapsamında; 22 baraj, 19 hidroelektrik santralinin inşası 1.7 milyon hektar alanın sulu tarıma kavuşturulması planlanmaktadır.

GAP sulama yatırımlarının fiziki gerçekleşme oranı 2005 yılı sonu itibariyle %13.7′dir. 1995 yılından itibaren sulamanın başladığı Şanlıurfa-Harran Ovası’nda sulama başlamadan önce kişi başına düşen katma değer 596 dolar iken, 2004 yılında bu değer 1.135 dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte bölge de PASPAS-M (Pirinç, ayçiçeği, soya, pamuk, mısır) üretim alanları artacak, buğday ekim alanları azalacak ancak antep fıstığı ekim alanları değişmeyecektir.

13-) Doğu Anadolu Projesi (DAP)

Doğu Anadolu bölgesindeki Gümüşhane, Erzincan, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bayburt, Bingöl, Erzurum, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Ağrı Iğdır, Kars ve Ardahan illerini kapsamaktadır. Bu proje ile sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan iller gelişmişlik gösterecektir.

14-) Zonguldak, Bartın, Karabük (ZKÜ) Projesi

Zonguldak, Bartın, Karabük illerini kapsayan, demir-çelik ve kömür işletmeleri kapsayan yatırım alanlarını özel sektöre açmaktır. Böylece bölge ekonomik açıdan biraz daha rahatlığa kavuşacaktır.

15-) Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP)

Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde ekonomik açıdan biraz daha refah düzeyinin artırılması amaçlanmıştır. Ulaşım ve iletişim hizmetleri güçlendirilmesi amaçlanmış ve bu amaçla bir çok çalışma yapılmıştır.

16-) Yeşilırmak Havzası Gelişim Projesi

Yeşilırmak Havzası Gelişim Projesi Çorum, Amasya, Samsun, Tokat illerini kapsamaktadır. Projede, Ulaşım, iletişim, enerji altyapısı, tarım ve sanayi entegrasyonu sağlanmaya çalışılmıştır.

17-) KKTC’ ye Su temin Projesi

80 km uzunluğundaki borularla KKTC’ye sulama ve içmesuyu aktarılmasını sağlayacak barış suyu projesi “KKTC İçmesuyu Temini Projesi” hızla devam etmektedir.



Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle KKTC’nin kalkınmasına, Türkiye’den içme, kullanma ve sulama suyu götürülmesi, önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. KKTC Su Temin Projesi ile Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan sabit debi esasına göre alınacak yıllık 75 milyon m3su, KKTC’ye isale edilecektir. 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’ye isale edilecek yıllık 75 milyon m3 suyun 37,76 milyon m3’ü ( % 50,3) içme-kullanma suyuna ve 37,24 milyon m3’ü ( % 49,7) sulama suyuna tahsis edilmiştir.

Projenin gerçekleşmesi ile, halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye içme, kullanma ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan Meserya Ovası’nda 4 824 ha’lık bir alanda yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır.

KKTC Su Temin Projesi kapsamında;

Dünya’da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 adet baraj, toplam 107 km boru hattı ile 2 adet terfi merkezi inşa edilecektir.

2019 - 2020 Yılları Arası Önemli Güncel Olaylar 2019 - 2020 Yılları Arası Önemli Güncel Olaylar Reviewed by Unknown on Ekim 21, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.